Earliest ancestor of land herbivores discovered (Hallaron al Ancestro de los Herbívoros terrestres)

Articulo en Español e Ingles

(Spanish & English article)

English article

Eocasea in the footprint of largest known herbivore of its time and which belonged to the caseid family as well, the Cotylorhynchus Artwork by Danielle Dufault

New research from the University of Toronto Mississauga demonstrates how carnivores transitioned into herbivores for the first time on land.

“The evolution of herbivory was revolutionary to life on land because it meant terrestrial vertebrates could directly access the vast resources provided by terrestrial plants,” says paleontologist Robert Reisz, a professor in the Department of Biology. 

Previously unknown, the 300-million-year old (Permian period) fossilized juvenile skeleton of Eocasea martini is less than 20 cm long. Found in Kansas, it consists of a partial skull, most of the vertebral column, the pelvis and a hind limb. 

By comparing the skeletal anatomy of related animals, Reisz and colleague Jörg Fröbisch of the Museum für Naturkunde and Humboldt-University in Berlin, discovered that Eocasea martini belonged to the caseid family of the group Synapsid. This group, which includes early terrestrial herbivores and large top predators, ultimately evolved into modern living mammals.
Eocasea lived nearly 80 million years before the age of dinosaurs

It’s also the most primitive member and was carnivorous, feeding on insects and other small animals. Younger members were herbivorous, says Reisz, clear evidence that large terrestrial herbivores evolved from the group’s small, non-herbivorous members, such as Eocasea.
“Eocasea is the first animal to start the process that has resulted in a terrestrial ecosystem with many plant eaters supporting fewer and fewer top predators,” he says.

The adoption of plant-eating also caused dramatic shifts in the size of early herbivoresThe oldest member of the group,Eocasea, was very small, less than 2 kilograms as an adult, while the youngest, last member exceeded 500 kilograms

The research is published online in PLoS One.
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Articulo en Español

Eocasea dentro de una huella del mayor herbívoro de su misma familia (caseidae) y de su época, el Cotylorhynchus. Artwork by Danielle Dufault
El análisis detallado de los restos fosilizados del esqueleto de un individuo joven de la especie Eocasea martini, que vivió hace unos 300 millones de años (Periodo Pérmico), y que medía menos de 20 centímetros de largo, revela cómo ciertos carnívoros iniciaron la primera transición evolutiva hacia herbívoros en tierra firme.

Descubiertos en Kansas, Estados Unidos, estos restos fósiles consisten en un cráneo parcial, la mayor parte de la columna vertebral, la pelvis y una pata trasera.

La aparición de los animales herbívoros fue un acontecimiento evolutivo revolucionario para la vida en tierra firme porque hizo que los vertebrados terrestres pudieran acceder directamente a los vastos recursos que proporcionaban las plantas terrestres. 

Comparando la anatomía ósea de animales relacionados, el paleontólogo Robert Reisz, de la Universidad de Toronto en Mississauga, Canadá, y su colega Jörg Fröbisch del Museo de Historia Natural de Berlín y la Universidad Humboldt en la misma ciudad alemana, descubrieron que el Eocasea martini perteneció a la familia caseidae del grupo de sinapsidos que acabó evolucionando hasta dar lugar a los mamíferos modernos de la actualidad.

El Eocasea vivió casi 80 millones de años antes de la era de los dinosaurios.

El alimentarse de plantas también provocó un drástico cambio en el tamaño de los primeros herbívoros. El miembro mas primitivo del grupo Eocasea era muy pequeño y el adulto pesaba menos de kilograms, mientras que el ultimo y más moderno de este grupo superaba los 500 kilograms.

El estudio fue publicado en la prestigiosa revista PLoS One.